Τέλος όλοι οι κάδοι απορριμμάτων στον οικισμό του νησιού της Χάλκης

19 Νοεμβρίου, 2020 10:21

Τέλος όλοι οι κάδοι απορριμμάτων στον οικισμό του νησιού της Χάλκης. Συλλογή των σκουπιδιών πόρτα-πόρτα από τον Δήμο μας, μετά απο την κατ’ οίκον διαλογή σε ανακυκλώσιμα και οργανικά από τους ίδιους τους δημότες.
Η ανακύκλωση είναι η επεξεργασία υλικών που αν και τα προορίζαμε για απορρίμματα, διατηρούν μέρος της αξίας τους και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ωφελώντας το περιβάλλον και την οικονομία, είναι δείγμα κοινωνικής και περιβαλλοντικής συνείδησης, είναι πράξη ευθύνης για όλους. Με την ανακύκλωση υλικών, συνεισφέρουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας και επενδύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.
Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οι λάμπες, οι μπαταρίες, τα άδεια τα μελάνια του εκτυπωτή, το τηγανέλαιο, τα λάστιχα του αυτοκινήτου, το χαρτί, το γυαλί, το αλουμίνιο, το πλαστικό κ.λ.π. μπορούν να ανακτηθούν, να επαναχρησιμοποιηθούν και να μειώσουν παράλληλα τον όγκο των σκουπιδιών ακόμα και στο 1/3 του σημερινού τους όγκου.
Όλα αυτά σημαίνουν σημαντική εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας και παράλληλα απόρριψη μικρού όγκου σκουπιδιών άρα την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων και ως εκ τούτου την προστασία της ίδιας μας της ζωής.
Η συμμετοχή των δημοτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης αποτελεί καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας, είναι ζήτημα παιδείας , στοιχείο πολιτισμού και βοηθά στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης.
Η Δημοτική Αρχή θεωρεί πλέον πολύ σημαντικό το θέμα της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ. Ο Δήμος Χάλκης βαδίζοντας στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών δήμων, με επικεφαλής την Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Αγγελική Βογιατζογλου ξεκινά δυναμικά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης στην πηγή, δηλαδή ο κάθε πολίτης με ευσυνειδησία και μεράκι συλλέγει και διαχωρίζει τα χρησιμοποιημένα υλικά σε χρωματιστές σακούλες τις οποίες προμηθεύεται εντελώς δωρεάν από τον δήμος μας.
Στην συνέχεια, βάσει χρονοδιαγράμματος για το οποίο έχουν ενημερωθεί οι πολίτες, ο Δήμος Χάλκης αναλαμβάνει πόρτα-πόρτα την συλλογή από το σπίτι σας των ανακυκλώσιμων υλικών σας.
Τι μπορώ να ανακυκλώσω:
• Χαρτί
• Χαρτόνι
• Αλουμίνιο
• Πλαστικό
• Γυαλί
• Tetra pack συσκευασίες
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καθαρίζουμε πολύ καλά τις συσκευασίες πριν τις τοποθετήσουμε στην αντίστοιχη σακούλα. Συσκευασίες με υπολείμματα δυσχεραίνουν και ακυρώνουν όλη την προσπάθεια.
Τι πρέπει να προσέχω όταν ανακυκλώνω.
Κάποια υλικά φαίνονται κατάλληλα για ανακύκλωση, αλλά δεν είναι.

  1. Σπασμένα γυαλιά. Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, αλλά τα σπασμένα γυαλιά όχι. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων.
  2. Κουτιά από πίτσα, συσκευασίες έτοιμου φαγητού. Τα κουτιά της πίτσας είναι από χαρτόνι, οπότε μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι είναι ανακυκλώσιμα. Επειδή όμως είναι λερωμένα από λίπη δεν ανακυκλώνονται, άρα τα βάζουμε στα κοινά σκουπίδια μας.
  3. Σακούλες βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες. Μοιάζουν με τις απλές πλαστικές σακούλες, αλλά δεν είναι ίδιες. Ενώ οι απλές πλαστικές σακούλες μπορούν να ανακυκλωθούν και να γίνουν πλαστικό φιλμ, οι βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες, έχουν ημερομηνία λήξης και από ένα σημείο και μετά αρχίζουν να αποσυντίθενται μόνες τους. Επομένως, δεν ανακυκλώνονται.
  4. Βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί. Λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Ακατάλληλο για ανακύκλωση είναι και το βρεγμένο χαρτί, ακόμη κι όταν στεγνώσει, γιατί οι ίνες του χαρτιού «μαζεύουν» όταν βρέχονται.
  5. Υλικά από πηλό. Αρκετά είδη καθημερινής χρήσης είναι κεραμικά, δηλαδή προέρχονται από ψημένο πηλό, όπως οι παλιές κούπες του καφέ, τις οποίες αντικαθιστούμε.
  6. Αφρολέξ και φελιζόλ. Και τα δύο είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, καθώς μπορούν να πάρουν φωτιά σε οποιοδήποτε στάδιο της πορείας της ανακύκλωσης.
  7. Συσκευασίες τοξικών υλικών. Πλαστικές ή μεταλλικές συσκευασίες, που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα κ.ά
  8. Δισκάκια CD, DVD και βιντεοκασέτες. Παρότι κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από αλουμίνιο, τα ψηφιακά δισκάκια ή οι παλιές μας βιντεοκασέτες(περιέχουν και την ταινία, η οποία δεν ανακυκλώνεται) περιέχουν πολλές προσμείξεις, καθιστώντας αδύνατη την άμεση ανακύκλωσή τους.
  9. Καλαμάκια και πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Δεν διαχειρίζονται και δεν ανακυκλώνονται εύκολα από τα συστήματα ανακύκλωσης.
  10. Συρμάτινες κρεμάστρες. Οι περισσότερες έχουν και πλαστικά μέρη με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ανάμειξης των δύο υλικών. Για να μη δυσχεραίνουμε τη διαδικασία ανακύκλωσης, είτε διαχωρίζουμε το σύρμα από το πλαστικό είτε τις ρίχνουμε στους κοινούς κάδους σκουπιδιών.
  11. Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια. Ενώ τα πλαστικά μπουκάλια είναι βασικό ανακυκλώσιμο υλικό, τα καπάκια τους ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο. Άρα πρέπει να τα αφαιρούμε.
  12. Οι μπαταρίες ανακυκλώνονται στα δικά τους σημεία ανακύκλωσης και όχι μαζί με τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις λάμπες.
    Η διαχείριση της καθημερινότητας στο νησί μας είναι υπόθεση όλων μας, ξεκινάμε όλοι μαζί με όρεξη και θετική διάθεση για να αλλάξουμε τον τόπο μας και να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας.
    Για οποιαδήποτε απορία ή πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με την αρμόδια Αντιδήμαρχο κα. Αγγελική Βογιατζόγλου.
    Ανακυκλώνω και η Χάλκη χαμογελά !!