Αποκλειστική συνέντευξη στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ έδωσε ο Δήμαρχος Χάλκης, Άγγελος Φραγκάκης όπου μιλάει για την κατάσταση στο νησί με την πανδημία του κορωνοϊού, την τουριστική περίοδο, τους στόχους αλλά και τα έργα που προωθεί η δημοτική αρχή.
–Κύριε Δήμαρχε, πώς βιώνει η Χάλκη την κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού; Τι έγινε από την αρχή της κρίσης και μέχρι σήμερα με το 2ο lockdown;
Η πρώτη απαγόρευση της κυκλοφορίας ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους μας, δεν ξέραμε τι πρόκειται να συμβεί. Εδώ στην Χάλκη είμαστε συνηθισμένοι να ζούμε με απλότητα, μακριά από τις συνήθειες και τα δεδομένα των μεγάλων πόλεων. Δεν μπορώ να πω ότι μας έλειψε κάτι γιατί όλη αυτή η συλλογική προσπάθεια έχει ως μοναδικό σκοπό την διαφύλαξη του μεγαλύτερου αγαθού, αυτού της υγείας μας. Επιπλέον το καθαρό περιβάλλον και ο μικρός αριθμός των κατοίκων του νησιού βοήθησε στην καλύτερη οργάνωση και πειθαρχεία όλων μας.
Βέβαια δεν είναι όλα ρόδινα διότι σε περίπτωση που κάποιος χρειαστεί ιατρική περίθαλψη τότε πρέπει να μεταφερθεί την Ρόδο και σε αυτό πρέπει να συνυπολογίσουμε τις καιρικές συνθήκες που δεν είναι πάντα ευνοϊκές. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει όλοι να σεβαστούν την ιδιαιτερότητα του νησιού μας και να τηρήσουν όσο πιο αυστηρά μπορούν τα μέτρα. Πλέον η μάσκα είναι το μεγαλύτερο μας εργαλείο προστασίας και η μοναδική υποχρέωση προς τον εαυτό μας και τους συμπολίτες μας είναι να την φορούμε.
Μέχρι στιγμής νοιώθουμε ασφάλεια και όλοι μας έχουμε συμμορφωθεί με τα νέα δεδομένα.
-Πώς ήταν το καλοκαίρι για την Χάλκη; Η μικρή κίνηση στην Ρόδο, βοήθησε κάπως τον τουρισμό;
Το καλοκαίρι στην Χάλκη φέτος ήταν μοναδικό. Ο κόσμος που αγαπάει το νησί μας, το τίμησε. Είχαμε την ιδιαίτερη χαρά να δεχτούμε μεγάλα κύματα Ελλήνων τουριστών από τα γύρω νησιά και κυρίως από την Ρόδο. Ήταν μια εξαιρετική σεζόν παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης.
Τα Σαββατοκύριακα το νησί βούλιαζε κυριολεκτικά από τον κόσμο και αυτό μας γέμιζε με χαρά και αισιοδοξία καθώς οι αρχικές προβλέψεις όλων ήταν τελείως διαφορετικές. Πραγματικά ευχαριστούμε όλους τους επισκέπτες μας και ελπίζουμε το νησί να τους πρόσφερε ότι είχαν ανάγκη μετά τον δύσκολο χειμώνα που είχαν περάσει.
-Μιλήστε μας για το λιμάνι και τον βιολογικό του νησιού, πού βρίσκονται;
Στα πλαίσια της 1ης πρόσκλησης για τις «Δημόσιες επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών της Δωδεκανήσου», του επιχειρησιακού προγράμματος «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020» το οποίο διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α, η υποβληθείσα πρόταση του Δήμου Χάλκης με τίτλο «προμήθεια πλωτής εξέδρας με σταθμούς παροχών», κρίθηκε ως αποδεκτή προς ένταξη με 100% χρηματοδότηση. Αυτό σημαίνει πως άμεσα θα έχουμε την νέα πλωτή εξέδρα μας, γεγονός το οποίο μας γεμίζει χαρά διότι τα ιστιοφόρα και τα σκάφη αποτελούν μέρος της δυναμικής του τουρισμού μας.
Επιπλέον βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου για όλα τα βελτιωτικά έργα τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν ώστε να αναβαθμιστεί ο χερσαίος και υποθαλάσσιος χώρος που έγκειται στην αρμοδιότητα του Λιμενικού Ταμείου.
Η ομάδα του Λιμενικού Ταμείου πήρε τις κατάλληλες βυθομετρήσεις των σημείων όπου σχεδιάζεται η δημιουργία του αγκυροβόλιου των αλιευτικών σκαφών. Όποτε όσον αφορά το λιμάνι βρισκόμαστε σε ένα πολύ δημιουργικό στάδιο.
Ο βιολογικός της Χάλκης είναι μια μακρά ιστορία είκοσι ετών. Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας αγωνιστήκαμε για να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και τελικά καταφέραμε να φτάσουμε δημοπράτηση του υποέργου δικτύων με επιτυχία, οπότε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινάνε οι εργασίες. Όσον αφορά στην εγκατάσταση του βιολογικού έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αδειοδοτήσεις και απομένει η δημοπράτηση του έργου. Είναι ένα έργο που έχει πάρει τον δρόμο του και θα το δούμε να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας στα πλαίσια της θητείας μας.
-Ποιοι είναι οι στόχοι σας και τι θα επιδιώξετε να κάνετε για το νησί και ποια έργα θα προωθήσετε;
Ειδικότερα τώρα και μετά το δεύτερο lockdown προτεραιότητα αποτελεί η εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής με την εξεύρεση τρόπων για την εξασφάλιση της κοινωνικής ευημερίας των πολιτών του νησί μας. Κανένας πολίτης δεν θα στερηθεί τα αυτονόητα και όσα αποτελούν δικαίωμα όλων μας.
Η βελτίωση της καθημερινότητας των μονίμων κατοίκων και η δημιουργία κατάλληλων δομών και προϋποθέσεων με απώτερο σκοπό την επιστροφή και άλλων Χαλκίτικων οικογενειών είναι ένας από τους βασικούς στόχους μας.
Επίσης βρισκόμαστε στο σημείο της κατάθεσης προσκλήσεων στο πρόγραμμα ανάπτυξης και αλληλεγγύης για την αυτοδιοίκηση 2020-2023 ‘Αντώνης Τρίτσης’ που έχει τριπλό άξονα και στοχεύει στην ανάπτυξη, την κοινωνία και το περιβάλλον και εν τέλη στην ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας. Ενδεικτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες και εμείς έχουμε καταθέσει τον μέγιστο αριθμό προσκλήσεων.
Έργα ύδρευσης, με στόχο την υγεία και η ασφάλεια των πολιτών με την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης. Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων πρόσκληση που αφορά κατασκευές νέων δικτύων αποχέτευσης και ιδιαιτέρως στους μικρούς οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων. Η τρίτη πρόσκληση αφορά την σημαντική καινοτομία αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε υφιστάμενες υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης. Παρεμβάσεις οι οποίες θα μειώσουν σε μεγάλο βαθμό το ενεργειακό και οικονομικό κόστος των κατοίκων.
Ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων, γωνιές ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή και τη διαχείριση των βιοαποβλήτων.
Την αξιοποίηση εμβληματικών κτηρίων. Μελέτες και έργα για την αντισεισμική προστασία του σχολείου και του δημαρχείου. Ένταξη στην ηλεκτροκίνηση και στην πράσινη ανάπτυξη, με μείωση της ενεργειακής σπατάλης. Υποστήριξη του τοπικού θεματικού τουρισμού. Αναβάθμιση χωρών αθλητικών υποδομών, αναψυχής για τα παιδιάς επίσης σε αυτή την πρόσκληση εντάσσεται το πρόγραμμα ελεύθερης πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στις ακτές και στις θάλασσές μας καθώς οφείλουμε να διασφαλίσουμε για αυτούς τους συμπολίτες μας ίδιες δυνατότητες στη ζωή. Έργα αγροτικής οδοποιίας και τέλος το πρόγραμμα μας παρέχει την δυνατότητα για μελέτες μιας και οι μικροί υποστελεχωμένοι δήμοι δεν έχουν αυτή την δυνατότητα εξ αιτίας των ελλείψεων στις τεχνικές υπηρεσίες.